Blaasensemble

Tijdens een MEER-avond in de Nieuwe Kerk te Utrecht kwam ook het stoomafblazen bij irritatie aan de orde. Een gesprek aan gaan met de persoon die je irriteert terwijl de stoom nog uit je oren komt, is vaak niet verstandig. Even tot 10 (of 100 of zelfs 1000) tellen helpt. Maar ook door stoom af te blazen bij een goede vriend(in). Dat lijkt op roddel, tenzij je afspreekt en van elkaar weet: het gaat er niet om de bron van irritatie zwart te maken, maar om jezelf te herpakken om terug te gaan en wijs te reageren.

Samen met die vriend(in) vorm je dus even een soort blaasensemble

Sorry opa

Als onze oudste kleinzoon komt logeren, gaan we meestal even naar een kringloopwinkel. Daar speelt hij dan heerlijk even met allerlei speelgoed. Hij geniet. Maar er is een tijd van spelen en een tijd van opruimen.  Het eerste is fijn het tweede minder of helemaal niet. Kleinzoonlief (toen 2,5 jaar) was ineens selectief doof en ook na herhaling van de aansporing om samen op te ruimen, gebeurde er niks. Op gegeven moment reageerde ik enigszins boos; en toen kwam hij in beweging. Toen we samen alles weer netjes hadden opgeruimd, zei hij tegen mij: ”sorry opa”. Mijn hart smolt.

Wat gaaf dat hij al zo jong had geleerd dat deze woorden te begrijpen en toe te passen.

3e GoedBoos boek, voor leiders

De serie GoedBoos-boeken is voltooid. Met het derde boek richt ik me op leiders van teams, organisaties, kerken. Zij hebben zowel te maken met hun eigen irritaties en frustraties, als met spanning in hun team. Twee dynamieken die bespreekbaar worden gemaakt aan de hand van 22 personen. Twaalf leidinggevenden uit Nederland en 10 uit de Bijbel. En er is een bijbehorend seminar beschikbaar.

De ochtendspits

Een tijd geleden gaf ik een GoedBoos train-de-trainer. Een van hen, Serge die dit voorjaar de cursus GoedBoos in Amsterdam had gevolgd, zei: ‘’Ik was thuis altijd boos en geïrriteerd tussen 8:00 en 8:10 u. Dan moeten namelijk onze drie jonge kinderen na het ontbijt hun tanden poetsen en jassen aan op weg naar school. Je kent het wel, tempo houden om op tijd te komen. Als dat niet goed lukt, ga ik harder praten en zelfs snauwen. Door GoedBoos heb ik besloten 10 minuten eerder op te staan zodat ik 10 minuten eerder met de kids naar de badcel kan gaan. De sfeer is daardoor echt veranderd in de ochtendspits bij mij thuis.’’

Prachtig he? Ik zie het voor me, hoe er een sfeer van respect en vrede is bij dat jonge gezin. Daar word ik intens blij om.

 

 

Yes!

Petra vertelt: “Afgelopen 2 weken liep ik rond met frustratie, boosheid en teleurstelling. Ik wist wel dat ik met deze personen moest gaan praten, maar wist niet zo goed hoe ik moest beginnen omdat ik bang zou zijn dat ik in de Jij boodschap zou verzanden, en ik weet dat dat niet werkt.
Afgelopen zondag sprak je over (goed) boos zijn, dat deze emotie er mag zijn en je ook kan helpen om verder te groeien in relatie en om liefdevol uit te stappen.
Hier heb ik veel aan gehad en heb gelijk een afspraak voor vandaag gepland met 1 van deze 2 personen. We hebben een heel tof gesprek gehad en zijn er dingen uitgesproken en aan elkaar vergeven. Ik voel letterlijk ook dat er een last van mijn schouders is gevallen. Op naar de 2e persoon…”

De preek die Petra hoorde had ik als titel gegeven: Jezus kon goed boos zijn. Mooi als je dan terughoort dat het mensen verder helpt en relaties worden hersteld!