Zachtmoedig. Hoe ga je een gesprek dat niet gemakkelijk zal zijn, maar wel helpen in de relatie of team? Het woord zachtmoedig wordt niet vaak gebruikt, maar heeft een interessante diepgang. Als ik mensen vraag hoe ze zachtmoedig zouden omschrijven, blijft het vaak bij vriendelijk – dus zacht van gemoed. Waar Jezus het noemt in ”Gelukkig de zachtmoedigen … ” (Mattheus 5:5) gaat het om moedig een gesprek aangaan en dat op een vriendelijke wijze. Bij een lastig gesprek aangaan bereiden we ons vaak voor om dapper door te pakken en schieten we meer in de harde kant. Wat zou het veel uitmaken als ik de combi van moedig en vriendelijk beter te pakken krijg. Waardoor ik opener ben om te luisteren en meer ruimte geef om mijn gesprekspunt te laten landen bij de ander.

Verwachtingen

Een familielid bood ons aan om samen een mooi weekend op pad te gaan. Wat bijzonder! Daar wil je geen nee tegen zeggen. Maar onze stijlen van vakantie-vieren liggen best ver uit elkaar, zowel qua tempo als qua luxe. Kunnen we daarover in gesprek, liefst live? Dat was prima en het werd een mooi open gesprek waarin we de wensen en verwachtingen van elkaar beluisterden. Er kwam een mooi reisplan uit. Wat waren we blij dat we de verschillen naast elkaar konden leggen. Het vroeg wel even moed, maar leverde veel op. Niet alleen de praktische uitkomst, maar vooral het verdiepte respect voor elkaars eigenheid.

Giraffe

Een pakje per post. Van wie en wat zou er in zitten? De afzenders waren een echtpaar die digitale coaching hadden gevolgd. Eerst zij, aan het eind samen. Het had hen enorm geholpen (hun woorden). Uit dank stuurden ze een kleine giraffe. Hij staat in onze woonkamer. Telkens als ik er naar kijk, word ik blij en zie ik hun relatie voor me die na 4 jaren ploeteren en tal van verwijten weer de speelsheid van weleer heeft. Waar kleine irritaties klein gehouden worden, en belangrijke constructie uitgepraat worden.

Waarom de giraffe als kadootje? Hij komt voor in hoofdstuk 3 van de GoedBooscursus

Wrok

Van wrok word je een wrak. Wie dat als eerste bedacht heeft weet ik niet. Maar het vat wel de kern weer van het effect van wrok: het doet je geen goed. Je wordt een bitter of zuur persoon, niet zo aantrekkelijk voor anderen om mee op te trekken.

Op zich kan ik me indenken dat iemand kiest voor wrok, boven woede of vergevingsgezindheid. Met woede keer je je tegen degene die je onrecht heeft aangedaan. Maar dat kan de situatie of meer nog, de relatie verslechteren. Vergevingsgezindheid vraagt mentale, geestelijke fitness: dat komt niet vanzelf. Wrok slikt de woede in, in de hoop dat jij en de ander er dan geen last meer van hebben. Maar de energie die in boosheid zit teneinde in beweging te komen voor een stevig en opbouwend gesprek met die ander, blijft bij wrok in je lijf zitten.

Ik wens je wijsheid en moed om wrok te onderkennen en er mee af te rekenen. Als je daarbij hulp nodig hebt, ik coach je er graag bij.

Blaasensemble

Tijdens een MEER-avond in de Nieuwe Kerk te Utrecht kwam ook het stoomafblazen bij irritatie aan de orde. Een gesprek aan gaan met de persoon die je irriteert terwijl de stoom nog uit je oren komt, is vaak niet verstandig. Even tot 10 (of 100 of zelfs 1000) tellen helpt. Maar ook door stoom af te blazen bij een goede vriend(in). Dat lijkt op roddel, tenzij je afspreekt en van elkaar weet: het gaat er niet om de bron van irritatie zwart te maken, maar om jezelf te herpakken om terug te gaan en wijs te reageren.

Samen met die vriend(in) vorm je dus even een soort blaasensemble

Sorry opa

Als onze oudste kleinzoon komt logeren, gaan we meestal even naar een kringloopwinkel. Daar speelt hij dan heerlijk even met allerlei speelgoed. Hij geniet. Maar er is een tijd van spelen en een tijd van opruimen.  Het eerste is fijn het tweede minder of helemaal niet. Kleinzoonlief (toen 2,5 jaar) was ineens selectief doof en ook na herhaling van de aansporing om samen op te ruimen, gebeurde er niks. Op gegeven moment reageerde ik enigszins boos; en toen kwam hij in beweging. Toen we samen alles weer netjes hadden opgeruimd, zei hij tegen mij: ”sorry opa”. Mijn hart smolt.

Wat gaaf dat hij al zo jong had geleerd dat deze woorden te begrijpen en toe te passen.

3e GoedBoos boek, voor leiders

De serie GoedBoos-boeken is voltooid. Met het derde boek richt ik me op leiders van teams, organisaties, kerken. Zij hebben zowel te maken met hun eigen irritaties en frustraties, als met spanning in hun team. Twee dynamieken die bespreekbaar worden gemaakt aan de hand van 22 personen. Twaalf leidinggevenden uit Nederland en 10 uit de Bijbel. En er is een bijbehorend seminar beschikbaar.

De ochtendspits

Een tijd geleden gaf ik een GoedBoos train-de-trainer. Een van hen, Serge die dit voorjaar de cursus GoedBoos in Amsterdam had gevolgd, zei: ‘’Ik was thuis altijd boos en geïrriteerd tussen 8:00 en 8:10 u. Dan moeten namelijk onze drie jonge kinderen na het ontbijt hun tanden poetsen en jassen aan op weg naar school. Je kent het wel, tempo houden om op tijd te komen. Als dat niet goed lukt, ga ik harder praten en zelfs snauwen. Door GoedBoos heb ik besloten 10 minuten eerder op te staan zodat ik 10 minuten eerder met de kids naar de badcel kan gaan. De sfeer is daardoor echt veranderd in de ochtendspits bij mij thuis.’’

Prachtig he? Ik zie het voor me, hoe er een sfeer van respect en vrede is bij dat jonge gezin. Daar word ik intens blij om.

 

 

Yes!

Petra vertelt: “Afgelopen 2 weken liep ik rond met frustratie, boosheid en teleurstelling. Ik wist wel dat ik met deze personen moest gaan praten, maar wist niet zo goed hoe ik moest beginnen omdat ik bang zou zijn dat ik in de Jij boodschap zou verzanden, en ik weet dat dat niet werkt.
Afgelopen zondag sprak je over (goed) boos zijn, dat deze emotie er mag zijn en je ook kan helpen om verder te groeien in relatie en om liefdevol uit te stappen.
Hier heb ik veel aan gehad en heb gelijk een afspraak voor vandaag gepland met 1 van deze 2 personen. We hebben een heel tof gesprek gehad en zijn er dingen uitgesproken en aan elkaar vergeven. Ik voel letterlijk ook dat er een last van mijn schouders is gevallen. Op naar de 2e persoon…”

De preek die Petra hoorde had ik als titel gegeven: Jezus kon goed boos zijn. Mooi als je dan terughoort dat het mensen verder helpt en relaties worden hersteld!