‘’Dat je daar zin in hebt, je bezig te houden met zo’n onderwerp!’’
Tja, hoe kom je er bij?
Laat ik voorop stellen dat ik GoedBoos boeiend vind, maar het vooral heel mooi vind als een vastgelopen relatie zich herstelt doordat de blokkade besproken wordt. Of als een cursusdeelnemer al na één avond zegt: ’’de sfeer bij ons thuis is veranderd, nu ik de basisprincipes toepas.’’
Vanaf 2006 intrigeerde het me dat goede relaties en projecten zo vaak stuk gingen door gedoe, door onrecht of onbegrip. Wie deed daar wat aan? Waar konden mensen handvatten leren en met casussen oefenen?
Langzamerhand kreeg mijn passie vorm in GoedBoos. En in 2012 had ik tijd om het uit te werken tot een cursus. Een onderwijskundig adviseur gaf een compliment over de inhoud, vorm en veelzijdigheid. Dat gaf me extra vrijmoedigheid om het land in te gaan.
Naast de basiscursus is er altijd maatwerk mogelijk: een workshop over de kern van Goed Boos, GoedBoos-in-1-dag, workshops voor leiders of voor psycholgen/pastoraal werkers. Ik heb gesproken op landelijke toerustingsdagen, voor vrouwengroepen, in kerken en voor studenten.
Mijn achtergrond?
Over Goed Boos moest ik zelf ook veel leren. Bijvoorbeeld hoe met irritaties in ons huwelijk om te gaan. Af en toe ga ik nog wel in de fout, maar we komen er samen beter uit en erkennen elkaars verschillen en gevoeligheden.
Qua opleiding en beroep ben ik (landbouwkundig) bedrijfskundige en voorganger. Eigenlijk boeien mij 3 P’s: personen, processen en projecten. GoedBoos bevat alle drie elementen. Mensen op een nieuwe weg zetten via het GoedBoos-project.
Mijn droom
Ik wil er aan mee te werken dat:
- relaties door conflicten niet stuklopen, maar worden verdiept
- teams beter leren samen werken door irritaties goed te uiten
- buren zich naar elkaar meer durven uiten over wensen en grenzen
- individuen beter slapen door goed boos te leren zijn
- en er dus minder geroddeld wordt en onjuiste informatie de ronde doet als het spannend wordt
Dat betekent ook dat het me echt wat doet als het niet goed komt tussen mensen. Ik snap dat dat soms moeilijk is. Maar dan denk ik aan de uitspraak van Edward de Bono: ”De kosten van conflicten kunnen zo hoog zijn, dat elke verbetering het waard is om voor te werken”.