GoedBoos – hoe werkt het?
Een korte beschrijving van de vier thema’s. Geschreven voor iedereen, vanuit algemene principes en af en toe, gezien mijn achtergrond, met een illustratie vanuit de bijbel – een boek dat verrassende en eerlijke inzichten geeft rond conflicten.
1. De waarheid vertellen in liefde
Een familielid belt je op het laatste moment op dat hij toch niet komt, omdat hij moe is. Ondertussen heb jij al een hele maaltijd ingekocht en op het vuur staan. De stoom komt uit de pan, maar nu ook uit je oren. Je zoekt naar woorden die duidelijk zijn, maar geen blijvende schade berokkenen. Herkenbaar?
In de vierdelige cursus GoedBoos gaan we op de eerste thema-bijeenkomst al aan de slag hoe je de waarheid zou kunnen zeggen zonder dat de ander meteen de verbinding verbreekt.
Natuurlijk verkennen we ook wat boosheid is en hoe het werkt. Is boosheid alleen maar lastig of is het een prima signaal dat er iets niet goed gaat? En we bespreken dat er een derde weg is tussen roddel en ruzie. In het Goed Boos werkboek staan vragen en voorbeeldsituaties die we samen bespreken. En voor wie wil leren Goed Boos te worden zijn er verwerkingsopdrachten om thuis nog eens mee aan de slag te gaan.
2. Over reageren bij irritaties
Iemand wil per se bij een bijeenkomst op de stoel naast de deur zitten. Dat wilde jij ook, omdat je misschien eerder weg moet. Je zit net lekker … Geef je toe of blijf je op je strepen staan? Wiens belang gaat voor? Iedereen wil eigenlijk een balans tussen eigenheid en verbondenheid. Want je kunt nog zoveel recht hebben op iets, als je daardoor alleen komt te staan (of zitten), dan ben je daar uiteindelijk niet echt blij mee.
Dus hoe reageer je bij irritaties? Daar gaan we in de tweede keer van GoedBoos mee verder. En we staan stil bij de aparte stelling dat achter elk verwijt een wens zit. Zou dat echt waar zijn?! Laat die ander dat dan gewoon zeggen, want verwijten schieten snel in het verkeerde keelgat. Verwijten verwijderen, toch?
3. Verschillen leren waarderen
Hoe kun je zo denken en reageren?! Het is toch logisch dat wat ik voorstelde het beste resultaat oplevert?! Wat kunnen mensen verschillen. En wat is het lastig om dat te accepteren, laat staan te waarderen. Samen weet je meer, heb je een bredere kijk op een situatie. En je kunt elkaar aanvullen in plaats van aanvallen. Op de derde bijeenkomst van GoedBoos (her-)ontdekken we de waarde van verschillen en hoe we daar ruimer mee om kunnen leren gaan. En ook dit keer blijven we oefenen in het goed uiten van je boosheid, want al doende leer je.
4. Vergeven, vergeten en verzoenen
Ik zie mijn broer na de ruzie al 5 jaar niet meer. Mijn deur staat altijd open voor hem open, daar niet van. Ik naar hem toe gaan? Kom nou, het was niet mijn schuld! Op de vierde en laatste keer van GoedBoos kijken we naar een heel spannend onderwerp: als je er eigenlijk naar verlangt dat het weer goed komt tussen jou en de ander. Dat moet van twee kanten komen, maar wat kan jij er in ieder geval aan doen? Daar is moed voor nodig! Ook deze keer is er ruimte voor vragen en gesprek. En je krijgt tips hoe het geleerde vast te houden.